Konumuz BAL


Bal, şüphesiz doğanın insanoğluna verdiği en büyük hediyedir. Milyonlarca canlının, kendi inşa ettiği kovanlarda, yüz binlerce çiçekten öz toplayarak yada aylarca karanlık bir ortamda çalışarak ürettiği mucizevi bir besin.Arılar onu öylesine aşkla ve meşakkatle üretiyor ki doğal balın otuz bin yılda dahi bozulmadığı bilimsel bir gerçek olarak duruyor karşımızda. Kutsal kitaplarda dahi sözü edilen bu tabiat harikası için ; kovan balı, çiçek balı ve çam balı gibi farklı ifadeler duymuşsunuzdur mutlaka. Balın kendi içerisinde çeşitlerini ifade eden bu kavramlar isimlerini, balın üretilişinde arıların kullandığı mekan ve öz topladığı kaynaklardan alıyor. Bunlardan ilki Anadolu'da yüz yıllardır doğal yollarla elde edilen kovan balı. Arıcıların kullandığı silindir şeklinde ağaç örgü kutular, tezek ve temiz topraktan elde edilen bir karışımla sıvanıyor. Bu da arıların mevsimsel değişikliklerde, sıcak ve soğuktan korunmalarına yardımcı oluyor. Kutunun içerisine kovan inşa eden arıların bulunduğu ortamın karanlık olması sağlanıyor.

 Ve böylece Karakovan Balı ismini tamamlamış oluyor. Gerçek kovan balının süzülemiyor olması ve toplanıp ambalajlanma esnasında katkı verilmemesi de dikkat edilmesi gereken unsurlardan. Çiçek balı ise adından anlaşılacağı üzere arıların farklı çiçeklerden topladıkları özlerle ortaya çıkardıkları baldır. Arılar tarafından eğimsiz arazide ayçiçeğinden toplanabildiği gibi daha yüksek rakımlı yerlerde çok farklı çiçeklerden de elde edilebiliyor.

 Çiçek çeşitliliği, bu balın kalitesini belirleyen etkenlerin başında geliyor. Arılar çam balını ise Türkiye, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde bolca bulunan çam ağaçlarında yaşayan bir tırtıl cinsinin salgısından üretiyorlar. Satın alırken çok dikkatli davranılması gereken bal, insanoğlu var olduğu sürece sevilerek tüketilecek ve sayısız derde deva olma misyonunu yerine getirecektir.